HomePage O Nama Kontakt Partneri Mape

ZAKLJUČCI SA STRUČNOG SKUPA “LOGIN 02” BRČKO DISTRIKT BIH
13. i 14. novembar

-Čast otvaranja skupa pripala je gospodinu Peri Gudeljeviću, šefu privrednog odjeljenja u Vladi Brčko distrikta, koji je u potpunosti podržao inicijativu udruženja da se kroz ovakve skupove, seminare i druge projekte, koje “TRANS LOGISTIC” planira u budućnosti, zajedno sa punom podrškom Vlade i svih njenih institucija, kako Brčko distrikta, tako i na nivou Bosne I Hercegovne, dolazi do podizanja kvaliteta logističkih usluga u Brčkom, Bosni i Hercegovini i regionu.

- Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, gospodin Izet Bajrambašić, predstavnici menadžmenta i marketinga Luke Brčko, predstavili su nam projekat alternativa promene rukovodstvene i vlasničke strukture Luke Brčko, kao i planove ulaganja i plan prometa roba za naredni period, za šta postoje realne potrebe kako bi se Luka Brčko, kao jedina medjunarodna luka, dovela na nivo sa kojim bi nesmetano mogla da vrši prihvat, pretovar i sve ostale manipulacije robom kao što to rade ostale medjunarodne luke u okruženju i Evropi. Ovaj projekat naisao je na pozitivne kritike jer Luka Brčko poseduje veliki potencijal koji bi ujedno podstakao i poboljšao rad svih privrednih subjekata koji koriste usluge luke.

-Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, gospodin Izet Bajrambašić, u drugom dijelu svog izlaganja iznio je sve relevantne činjenice, informacije i ukazao na napore koje je Vlada BiH uložila za sticanje uslova implementacije zakona i propisa koje zahteva Evropska Unija u cilju bržeg i lakseg postizanja kompatibilnosti sa istim. Očekuje se da izvršni direktori svih sektora transporta i komunikacija u BiH, na osnovu smernica i zahteva koji su im upućeni od strane ministarstva, na adekvatan, kvalitetan i brz način sprovedu neophodne reforme i zadatke kako bi što kvalitetnije, efikasnije i efektivnije obavljali svoje usluge i time učinili još jedan korak napred ka Evropi i svijetu.

-Izvršni direktor Željeznica Federacije BiH, gospodin Smajo Salketić, naglasio je sve činjenice koje nam pokazuju značaj koridora Vc, koji prolazi kroz našu zemlju. Informacije koje su predstavljene pokazuju nam koliki značaj i potencijal ima sam projekat.  Ujedno, videli smo  i obim ulaganja u tehniku, tehnologiju i infrastrukturu, koji je neophodan kako bi se dostigao neophodan nivo za nesmetano funkcionisanje voznih kompozicija i protok roba na ovom delu koridora. Same Željeznice, uključujući oba operatera koji posluju na ovom području, nisu u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda sprovedu neophodnu rekonstrukciju, te se očekuje finansijska podrška ministarstava u vidu subvencija i povoljnih kredita koji bi obezbedili neophodna finansijska sredstva.

-Mag.teh.nauk. Nikola Radovanović- Željeznice RS govorio je o neophodnosti bolje saradnje svih željezničkih operatera u okruženju, radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

-Milanko Stupar, savetnik pomoćnika direktora za carine preneo je dosadašnja iskustva koje je UIO stekla tokom imeplementacije postupaka izdavanja dozvola za povlastene izvoznike i kućno carinjenje. Skrenuo je pažnju na neophodnost saradnje logističara, odnosno špeditera, sa svojim klijentima kako bi im na sto bolji način preneli neophodne informacije za pravilno korišćenje olakšica koje nudi UIO prilikom korišćenja dobijenih beneficija. UIO iznela je jasan stav o prednostima korišćenja istih i da će u što kraćem roku izdavati dozvole svima koji za to ispunjavaju odgovarajuće uslove, ali istovremeno i spremnost da u svakom trenutku i pojedinačno izadje u susret svakom od privrednih subjekata u slučaju bilo kakvih nejasnoća u korišćenju ovih povlastica, te očekuje da dozvole nastave neometano da se izdaju u narednom periodu.

 -Profesor Milisav Georgijević-Fakultet Tehničkih Nauka,Novi Sad je održao predavanje na temu:” Logistika kao integrativni faktor Balkana i EU”. Tokovi kretanja roba kroz našu teritoriju i logističke centre, nisu uslovljene isključivo nasim povoljnim geografskim položajem, a to je ono što smo videli iz karti koje se prethodnih godina provlače kroz istraživanja i projekte raznih evropskih i svetskih institucija koje se bave logistikom. S druge strane, prirodni potencijali koje imamo i postojeća tehnologija i infrastruktura, u koju je neophodno odredjeno ulaganje i razvoj, uz prave projekte i dugoročne planove, i dalje nudi mogućnost da ovo područje postane jedan od bitnih koridora za brzo, sigurno i lako kretanje roba i pružanje logističkih usluga.

“TRANS LOGISTIC” udruženje logisitičara Brčko distrikta, kao predstavnik svih privrednih subjekata iz branše, nastaviće sa inicijativom da se intenzivno radi na pokrenutim pitanjima i projektima, kako bi za rezultat dobili visok nivo kvaliteta logističkih usluga, jednostavnost korišćenja i pružanja istih, a sve to po zakonima koje propisuje Vlada Brčko distrikta i BiH u skladu sa Evropskim integracijama.

 Predsjednik udruženja                                                                    Brčko distrikt
M.Sc Dejan Ilić

Podelite sa prijateljima putem društvenih mreža ili emaila:

Comments are closed.